Badania konsumenckie Press Release

Polacy podzieleni względem zakupów modowych w niedzielę

Z badania konsumenckiego PMR przeprowadzonego na potrzeby raportu „Handel detaliczny odzieżą i obuwiem w Polsce 2018” wynika, że ogół respondentów jest podzielony w kwestii kupowania odzieży lub obuwia w niedzielę. Niemniej jednak 53% konsumentów robi zakupy odzieżowe lub obuwnicze w ten dzień tygodnia. Odsetek robiących takie zakupy wyraźnie spada wraz z wiekiem – wśród respondentów do 24. roku życia zakupy tego dnia robi prawie 70%, w porównaniu do 29% osób najstarszych.

Biorąc pod uwagę, że zakupy odzieżowe lub obuwnicze najczęściej odbywają się w sklepach sieciowych znajdujących się w galeriach handlowych, nie jest zaskoczeniem, że najwięcej osób robiących tego typu zakupy w niedziele, bez względu na częstotliwość, zamieszkuje w największych miastach (70%), w których dostęp do tych sklepów jest najwyższy.

Pozytywnemu stosunkowi do niedzielnych zakupów sprzyja także wyższy poziom wykształcenia oraz dochód, natomiast nie różnicuje się on ze względu na płeć.

Sejm w dniu 22 listopada 2017 r. uchwalił ustawę ograniczającą możliwość handlu w niedziele. Przepisy weszły w życie 1 marca 2018 r. i zgodnie z nimi w 2018 r. sklepy będą mogły otwierać się w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca; od 2019 tylko w ostatnią niedzielę, a od 2020 r. handel detaliczny w niedzielę zostanie całkowicie zakazany, z pewnymi wyjątkami (np. stacje benzynowe, stacje kolejowe, małe sklepy obsługiwane przez właścicieli).

Dla osób, które do tej pory kupowały obuwie lub odzież w niedziele, wprowadzony zakaz handlu istotnie zmieni zwyczaje zakupowe. Dominującymi dwiema strategiami dostosowania się do nowych warunków będzie przełożenie dotychczasowych niedzielnych zakupów na sobotę (53%) lub dni robocze (nie tożsame tutaj z czasem od poniedziałku do piątku, ze względu na różny charakter pracy respondentów). Prawie dwóch na 10 respondentów stwierdziło, że zacznie częściej kupować online, natomiast 7% zareaguje ograniczeniem swoich potrzeb konsumenckich.

Najbardziej zdigitalizowaną formę odpowiedzi obrali najmłodsi respondenci. Tylko w tej grupie zakupy internetowe były strategią częściej wybieraną od zakupów w dni robocze, najpopularniejszą wśród osób 55+, które z kolei prawdopodobnie ze względu na przejście na emeryturę mają bogatsze zasoby czasowe w dni robocze, a weekendy wolą spędzać w inny sposób niż na zakupach.

Tendencja do ograniczenia zakupów odzieżowo-obuwniczych maleje wraz ze wzrostem łącznego dochodu gospodarstwa domowego. Wykształcenie nie jest czynnikiem jasno różnicującym sposób adaptacji, chociaż można zaobserwować kilka charakterystycznych cech – osoby z wykształceniem średnim częściej deklarują, że ograniczą zakupy butów i odzieży, z podstawowym – rzadziej wymieniły zakupy internetowe jako alternatywę.

Gracze na rynku odzieżowym i obuwniczym obawiają się obniżenia obrotów. Przewidują także konieczność redukcji zatrudnienia w salonach sprzedaży (obsada sklepów przeliczana jest na liczbę godzin handlowych). Dodatkowo w ostatnim czasie została zwiększona płaca minimalna. Handlowcy spodziewają się także szeregu innych, negatywnych skutków: spadku sprzedaży przygranicznej i ruchu turystycznego, niższych obrotów placówek sieci modowych w miastach turystycznych (jest to grupa klientów weekendowych, którzy w tygodniu nie wrócą na zakupy), obniżenia komfortu zakupów w pozostałe dni handlowe (np. przepełnienia parkingów). Wprowadzony zakaz handlu w niedzielę, w porównaniu z innymi zmianami i przy obecnym otoczeniu rynkowym (presja cenowa), powoduje dużą niepewność.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Aktualnosci Prawo Trendy

Sejm uchwalił ustawę o niemarnowaniu żywności

post-image

Projekt ustawy zakłada nałożenie na sklepy powyżej 250 m2 obowiązku zawierania umów z organizacjami społecznymi, przekazywanie dotychczas wyrzucanej żywności. Na sklepy, które nie zastosują się do nowej ustawy będą nakładane kary finansowe.

W piątek 17 lipca 2019 roku Sejm uchwalił ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Projekt ustawy zakłada nałożenie na sklepy spożywcze obowiązku zawarcia umowy z organizacją społeczną, która zagospodaruje niesprzedaną żywność. Obowiązkiem tym są objęte sklepy, których przychody ze sprzedaży produktów spożywczych stanowią co najmniej 50% uzyskanych przychodów.

Po zatwierdzeniu ustawy przez Senat, sklepy będą miały kilka miesięcy na zawarcie umów z organizacjami społecznymi. Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowej ustawy, będą zobowiązane przekazać 10 groszy za 1 kilogram wyrzuconej żywności.

W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności rocznie

Według danych GUS w Polsce obecnie marnuje się 9 mln ton…

Aktualnosci Trendy

Hebe wchodzi w e-commerce

post-image

Należąca do grupy Jeronimo Martins sieć Hebe uruchomiła drogerię internetową. Hebe było ostatnią siecią kosmetyczną wśród liderów rynku kosmetycznego, która jeszcze nie posiadała sklepu internetowego.

Sklep internetowy Hebe już działa

17 lipca ruszył internetowy sklep znanej sieci drogeryjnej Hebe, należącej do portugalskiej grupy Jeronimo Martins, właściciela sieci dyskontów Biedronka. Pod szyldem Hebe działa w Polsce obecnie ponad 200 drogerii stacjonarnych.

Zamówienia ze sklepu internetowego będą dostarczane na terenie Polski, poprzez przesyłki kurierskie. Natomiast na terenie Warszawy paczki można odbierać bezpłatnie w wybranej drogerii Hebe. Jednak jak zakłada sieć, możliwość odbierania zakupionych produktów w sklepach stacjonarnych będzie dostępna w całej Polsce.

Jak poinformowała sieć w komunikacie, asortyment produktów dostępnych w drogerii internetowej został rozszerzony o nowe marki, dostępne dotąd jedynie w wybranych sklepach stacjonarnych. Są to m.in.: NYX, Physicians Formula, Teaology, Yasumi, Saem czy Tony Moly,

Aktualnosci Zmiany kadrowe

Justyna Orzeł nową sekretarz generalną i wiceprezesem w Carrefour Polska

post-image

Z początkiem lipca 2019 roku Justyna Orzeł objęła funkcję sekretarza generalnego oraz wiceprezesa w Carrefour Polska. Stanowisko objęła po Robercie Noceniu, który sprawował tę funkcję ponad 3 lata.

Justyna Orzeł z Carrefour Polska związana jest od ponad 20 lat, gdzie w ostatnich latach jako dyrektor zasobów ludzkich, była odpowiedzialna za tworzenie i realizację strategii HR w Carrefour Polska.

Nowe stanowisko objęła w lipcu bieżącego roku, poszerzając zakres swoich dotychczasowych  obowiązków. Na obecnym stanowisku Justyna Orzech odpowiada za obszar zasobów ludzkich, prawny, komunikacji zewnętrznej, strategii i transformacji, jakości, ochrony oraz CSR.

Swoje stanowisko objęła po Robercie Noceniu, który sprawował funkcję wiceprezesa i sekretarza generalnego polskiego oddziału Carrefoura przez blisko 3 lata do czerwca 2019 roku. Justyna Orzeł jest absolwentką Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach oraz Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.

O Carrefour Polska

Carrefour Polska to omnichannelowa sieć handlowa, pod…

Aktualnosci Badania konsumenckie Infografiki Trendy

Polacy kochają promocje

post-image

Z badania konsumenckiego przeprowadzonego przez PMR na potrzeby raportu „Handel detaliczny odzieżą i obuwiem w Polsce 2019” wynika, że Polacy chętnie korzystają z promocji podczas zakupów odzieży i obuwia. Najpopularniejszymi promocjami są wyprzedaże posezonowe oraz korzystne cenowo oferty. Z tych promocji skorzystała prawie połowa badanych. Z kolei Black Friday jest typem promocji, z której Polacy korzystali w zeszłym roku najmniej chętnie.

Kupowanie na promocjach jest domeną kobiet

W ciągu ostatnich 12 miesięcy poprzedzających badanie 3 na 4 respondentów zadeklarowało skorzystanie z jakiejkolwiek oferty promocyjnej przy zakupie odzieży lub obuwia. Kupowanie na promocjach jest bardziej domeną kobiet, niż mężczyzn. Skorzystanie z promocji zadeklarowało 79% kobiet, w porównaniu do 69% mężczyzn.

Ubrania kupujemy na wyprzedażach posezonowych

Wśród respondentów, korzystających z promocji podczas zakupów odzieży lub obuwia największą popularnością cieszyły się wyprzedaże posezonowe, z których skorzystała…

Aktualnosci Dane i Analizy Infografiki Rynek

Rynek odzieży i obuwia rośnie w siłę

post-image

Polski rynek odzieży i obuwia cechuje się dużą konkurencją i oprócz czołowych zagranicznych marek, na rynku funkcjonuje bardzo wielu polskich producentów i brandów. Największymi graczami w obu segmentach rynku są polskie przedsiębiorstwa: LPP jest liderem rynku odzieżowego, CCC – obuwniczego.

Rynek odzieży i obuwia na fali wzrostu

Rynek odzieży i obuwia w Polsce osiągnął wartość prawie 37 mld zł w 2018 roku, co stanowiło wzrost o 4,5% w porównaniu do roku 2017 r. Z kolei w latach 2018-2024, według szacunków PMR rynek artykułów modowych wzrośnie łącznie o 18%.

Pomimo powolnej konsolidacji i wysokiego nasycenia rynku szczególnie w dużych miastach, jest to wciąż rynek perspektywiczny, co jest związane m.in. z poprawiającą się sytuacją materialną Polaków, czy zmianami ich przyzwyczajeń zakupowych. W tym także częstszym kupowaniem odzieży i obuwia, również tych z wyższej półki cenowej.

2018 r….

Aktualnosci Prawo Rynek

Analiza PMR: Podatek od sprzedaży detalicznej – kogo dotknie najbardziej?

post-image

W maju Sąd UE zdecydował, że podatek od sprzedaży detalicznej nie może być traktowany jako niedozwolona pomoc publiczna (jak chciała Komisja Europejska). Umożliwia to powrót do systemu prawnego wprowadzonej we wrześniu 2016 r. daniny. Z najnowszych doniesień prasowych wynika, że może to nastąpić już we wrześniu br.

Kogo podatek dotknie najmocniej?

Pewnikiem jest, że podatek od sprzedaży detalicznej odbije się na poziomie zysków osiąganych przez sieci spożywcze. Kogo jednak dotknie najbardziej? Z szacunków przeprowadzonych przez PMR w oparciu o prognozy sprzedaży sieci handlowych na 2019 r. wynika, że wyższą stawkę podatku (1,4% dla przychodów powyżej 170 mln zł miesięcznie) zapłaci dziewięć sieci spożywczych (należy podkreślić, że szacunki zostały przeprowadzone w oparciu o prognozowaną roczną wartość sprzedaży, tymczasem podatek będzie zbierany miesięcznie, dlatego poniższe kalkulacje mają charakter orientacyjny):

• Biedronka (gdyby podatek obowiązywał cały rok zapłaciłaby…