Badania konsumenckie Press Release

Polacy podzieleni względem zakupów modowych w niedzielę

Z badania konsumenckiego PMR przeprowadzonego na potrzeby raportu „Handel detaliczny odzieżą i obuwiem w Polsce 2018” wynika, że ogół respondentów jest podzielony w kwestii kupowania odzieży lub obuwia w niedzielę. Niemniej jednak 53% konsumentów robi zakupy odzieżowe lub obuwnicze w ten dzień tygodnia. Odsetek robiących takie zakupy wyraźnie spada wraz z wiekiem – wśród respondentów do 24. roku życia zakupy tego dnia robi prawie 70%, w porównaniu do 29% osób najstarszych.

Biorąc pod uwagę, że zakupy odzieżowe lub obuwnicze najczęściej odbywają się w sklepach sieciowych znajdujących się w galeriach handlowych, nie jest zaskoczeniem, że najwięcej osób robiących tego typu zakupy w niedziele, bez względu na częstotliwość, zamieszkuje w największych miastach (70%), w których dostęp do tych sklepów jest najwyższy.

Pozytywnemu stosunkowi do niedzielnych zakupów sprzyja także wyższy poziom wykształcenia oraz dochód, natomiast nie różnicuje się on ze względu na płeć.

Sejm w dniu 22 listopada 2017 r. uchwalił ustawę ograniczającą możliwość handlu w niedziele. Przepisy weszły w życie 1 marca 2018 r. i zgodnie z nimi w 2018 r. sklepy będą mogły otwierać się w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca; od 2019 tylko w ostatnią niedzielę, a od 2020 r. handel detaliczny w niedzielę zostanie całkowicie zakazany, z pewnymi wyjątkami (np. stacje benzynowe, stacje kolejowe, małe sklepy obsługiwane przez właścicieli).

Dla osób, które do tej pory kupowały obuwie lub odzież w niedziele, wprowadzony zakaz handlu istotnie zmieni zwyczaje zakupowe. Dominującymi dwiema strategiami dostosowania się do nowych warunków będzie przełożenie dotychczasowych niedzielnych zakupów na sobotę (53%) lub dni robocze (nie tożsame tutaj z czasem od poniedziałku do piątku, ze względu na różny charakter pracy respondentów). Prawie dwóch na 10 respondentów stwierdziło, że zacznie częściej kupować online, natomiast 7% zareaguje ograniczeniem swoich potrzeb konsumenckich.

Najbardziej zdigitalizowaną formę odpowiedzi obrali najmłodsi respondenci. Tylko w tej grupie zakupy internetowe były strategią częściej wybieraną od zakupów w dni robocze, najpopularniejszą wśród osób 55+, które z kolei prawdopodobnie ze względu na przejście na emeryturę mają bogatsze zasoby czasowe w dni robocze, a weekendy wolą spędzać w inny sposób niż na zakupach.

Tendencja do ograniczenia zakupów odzieżowo-obuwniczych maleje wraz ze wzrostem łącznego dochodu gospodarstwa domowego. Wykształcenie nie jest czynnikiem jasno różnicującym sposób adaptacji, chociaż można zaobserwować kilka charakterystycznych cech – osoby z wykształceniem średnim częściej deklarują, że ograniczą zakupy butów i odzieży, z podstawowym – rzadziej wymieniły zakupy internetowe jako alternatywę.

Gracze na rynku odzieżowym i obuwniczym obawiają się obniżenia obrotów. Przewidują także konieczność redukcji zatrudnienia w salonach sprzedaży (obsada sklepów przeliczana jest na liczbę godzin handlowych). Dodatkowo w ostatnim czasie została zwiększona płaca minimalna. Handlowcy spodziewają się także szeregu innych, negatywnych skutków: spadku sprzedaży przygranicznej i ruchu turystycznego, niższych obrotów placówek sieci modowych w miastach turystycznych (jest to grupa klientów weekendowych, którzy w tygodniu nie wrócą na zakupy), obniżenia komfortu zakupów w pozostałe dni handlowe (np. przepełnienia parkingów). Wprowadzony zakaz handlu w niedzielę, w porównaniu z innymi zmianami i przy obecnym otoczeniu rynkowym (presja cenowa), powoduje dużą niepewność.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Rynek

Pierwszy sklep Carrefour BIO w Polsce już otwarty

post-image

15 listopada 2019 r. sieć Carrefour wprowadziła do Polski nowy format sklepów i otworzyła w Warszawie swój pierwszy w kraju sklep z certyfikowaną żywnością ekologiczną Carrefour BIO. To 900 sklep sieci w Polsce.

Pierwszy w Polsce sklep Carrefour BIO otwarty w Warszawie

Z konceptem sklepów z certyfikowaną żywnością ekologiczną sieć Carrefour była do tej pory obecna we Francji, Belgii i Hiszpanii. Polska jest czwartym krajem, do którego wprowadzono ten koncept. 15 listopada 2019 r., przy ul. Marszałkowskiej w Warszawie, został otwarty pierwszy sklep Carrefour BIO w Polsce.

W ofercie sklepu znajduje się 250 rodzajów produktów świeżych (warzywa, owoce, mięso, ryby), a także 2,2 tys. produktów pakowanych. Asortyment sklepu Carrefour BIO obejmuje także 250 produktów marki własnej Carrefour BIO. Poza ponad 150 m2 powierzchni handlowej, na blisko 30 m2 znajduje się kącik kawowy. Wśród produktów niespożywczych, w ofercie sklepu znajdują się m.in. detergenty…

Rynek Trendy

Selgros podobnie jak Tesco i Auchan całkowicie wycofuje ze sprzedaży żywe karpie

post-image

Selgros Cash&Carry poinformował, że w jego placówkach przed Bożym Narodzeniem nie będzie można kupić żywych karpi. Dotyczy to wszystkich placówek Selgros w Polsce. Wcześniej w tym roku na wycofanie z oferty żywych karpi zdecydowały się sieci super i hipermarketów Tesco oraz Auchan.

Sieci spożywcze wycofują ze sprzedaży żywe karpie

W październiku pisaliśmy, że sieć hiper- i supermarketów Auchan postanowiła całkowicie wycofać ze swojej oferty żywe karpie. Wcześniej sieć Tesco poinformowała, że zdecydowała się na taki krok. W listopadzie pojawiła się natomiast informacja, że ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego Selgros Cash&Carry zdecydowała, że żywe karpie nie będą już dostępne w żadnej z jej hal. Selgros już w zeszłym roku częściowo ograniczył sprzedaż żywych karpi. Żywych karpi nie można kupić…

Rynek Trendy

Alibaba w Dzień Singla w godzinę sprzedał towary o wartości całego rynku e-commerce w Polsce

post-image

Alibaba, chiński lider rynku e-commerce, w Dzień Singla sprzedał towary za kwotę ponad 38 mld $ (148 mld zł). W pierwszej godzinie Dnia Singla wartość zakupów zrobionych za pośrednictwem platformy Alibaba wyniosła 13 mld $, czyli nieco ponad 50 mld zł. To tyle, ile według danych PMR wart był w 2018 r. cały rynek e-commerce w Polsce.

Rekordowy Dzień Singla

Alibaba, chiński lider rynku e-commerce, pobił kolejny rekord w tegoroczny Dzień Singla. Firma sprzedała tego dnia towary za ponad 38 mld $ (148 mld zł). To o 26% więcej niż rok temu (31 mld $ w 2018 r.).

Tylko w pierwszej godzinie Dnia Singla wartość zakupów na platformie Alibaba wyniosła 13 mld $, czyli około 50 mld zł. To tyle, ile według danych PMR wart był w 2018 r. cały Więcej

Rynek

Rynek mebli i wyposażenia wnętrz czeka spowolnienie

post-image

Po kilku latach wysokich wzrostów wartości rynku, w perspektywie 2020-2024 należy spodziewać się niższych dynamik sprzedaży mebli i artykułów wyposażenia wnętrz, wynika z prognoz zawartych w najnowszym raporcie PMR „Handel detaliczny artykułami wyposażenia wnętrz w Polsce 2019. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2019-2024”.

Oczekiwane spowolnienie

Od 2015 r. polski rynek mebli i artykułów wyposażenia wnętrz notował dynamiki na poziomie powyżej 7%. Przyczyną takiej sytuacji była oczywiście świetna sytuacja na rynku mieszkaniowym, z którym rynek mebli i wyposażenia wnętrz jest skorelowany ze względu na konieczność umeblowania i wyposażenia mieszkania po jego zakupie. Dodatkowo, dobra sytuacja ekonomiczna połączona z transferami socjalnymi sprawiała, że Polacy chętnie podejmowali się także remontów istniejących lokali mieszkalnych.

Jednak nadchodzące spowolnienie gospodarcze odciśnie swoje piętno na rynku mieszkaniowym oraz sytuacji ekonomicznej w kraju, co z kolei będzie mieć bezpośredni…

Aktualnosci Rynek Trendy

Będzie nowy mocny gracz w segmencie perfum?

post-image

W ostatnim tygodniu września niemiecki wiodący gracz w segmencie perfum uruchomił polski sklep internetowy. W swojej ofercie sklep posiada blisko 15 tys. produktów kosmetycznych.

Flaconi, jeden z wiodących graczy na niemieckim rynku sprzedaży online w segmencie perfum, wkracza do Polski. Marka uruchomiła sklep internetowy w ostatnim tygodniu września. Obecnie poprzez stronę internetową marki klienci mogą kupić ponad 500 marek kosmetycznych oraz blisko 15 tys. produktów. Oprócz perfum w swojej ofercie mają również, kosmetyki pielęgnacyjne, kolorowe czy do pielęgnacji włosów. W swojej ofercie sklep posiada zarówno perfumy znanych marek, jak i te sprzedawane pod marką własną Flaconi.

Tylko trzech mocnych graczy w segmencie perfum w Polsce

Rynek perfum w Polsce jest nadal mocno skoncentrowany. Według danych PMR w 2018 r. wartość sprzedaży perfum trzech największych graczy w segmencie perfum odpowiadała za blisko 29% udziału w wartości całego rynku perfum.

Na polskim rynku obecnie funkcjonują…

Zmiany kadrowe

Sylwester Cacek został wybrany prezesem Sfinks Polska

post-image

Sylwester Cacek został powołany na stanowisko prezesa zarządu Sfinks Polska w ramach kadencji trwającej do 6 lutego 2024 r. Sfinks Polska zarządza m.in. sieciami restauracji Sphinx, Piwiarnia Warki, Fabryka Pizzy i Chłopskie Jadło.

Sylwester Cacek prezesem Sfinks Polska

Rada Nadzorcza powołała Sylwestra Cacka na stanowisko prezesa zarządu Sfinks Polska w ramach kadencji trwającej do lutego 2024 r. Dariusz Strojewski 25 października 2019 r. został natomiast odwołany ze stanowiska wiceprezesa spółki.

Sylwester Cacek jest największym akcjonariuszem Sfinksa. Sfinks Polska zarządza m.in. sieciami restauracji Sphinx (90 restauracji w październiku 2019 r.), Piwiarnia Warki (64 lokale), Chłopskie Jadło (11) i Fabryka Pizzy (19 pizzerii w październiku 2019 r., 10 zarządza Sfinks).