Polacy podzieleni względem zakupów modowych w niedzielę

Ten post dostępny jest także w języku: English

Z badania konsumenckiego PMR przeprowadzonego na potrzeby raportu „Handel detaliczny odzieżą i obuwiem w Polsce 2018” wynika, że ogół respondentów jest podzielony w kwestii kupowania odzieży lub obuwia w niedzielę. Niemniej jednak 53% konsumentów robi zakupy odzieżowe lub obuwnicze w ten dzień tygodnia. Odsetek robiących takie zakupy wyraźnie spada wraz z wiekiem – wśród respondentów do 24. roku życia zakupy tego dnia robi prawie 70%, w porównaniu do 29% osób najstarszych.

Biorąc pod uwagę, że zakupy odzieżowe lub obuwnicze najczęściej odbywają się w sklepach sieciowych znajdujących się w galeriach handlowych, nie jest zaskoczeniem, że najwięcej osób robiących tego typu zakupy w niedziele, bez względu na częstotliwość, zamieszkuje w największych miastach (70%), w których dostęp do tych sklepów jest najwyższy.

Pozytywnemu stosunkowi do niedzielnych zakupów sprzyja także wyższy poziom wykształcenia oraz dochód, natomiast nie różnicuje się on ze względu na płeć.

Sejm w dniu 22 listopada 2017 r. uchwalił ustawę ograniczającą możliwość handlu w niedziele. Przepisy weszły w życie 1 marca 2018 r. i zgodnie z nimi w 2018 r. sklepy będą mogły otwierać się w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca; od 2019 tylko w ostatnią niedzielę, a od 2020 r. handel detaliczny w niedzielę zostanie całkowicie zakazany, z pewnymi wyjątkami (np. stacje benzynowe, stacje kolejowe, małe sklepy obsługiwane przez właścicieli).

Dla osób, które do tej pory kupowały obuwie lub odzież w niedziele, wprowadzony zakaz handlu istotnie zmieni zwyczaje zakupowe. Dominującymi dwiema strategiami dostosowania się do nowych warunków będzie przełożenie dotychczasowych niedzielnych zakupów na sobotę (53%) lub dni robocze (nie tożsame tutaj z czasem od poniedziałku do piątku, ze względu na różny charakter pracy respondentów). Prawie dwóch na 10 respondentów stwierdziło, że zacznie częściej kupować online, natomiast 7% zareaguje ograniczeniem swoich potrzeb konsumenckich.

Najbardziej zdigitalizowaną formę odpowiedzi obrali najmłodsi respondenci. Tylko w tej grupie zakupy internetowe były strategią częściej wybieraną od zakupów w dni robocze, najpopularniejszą wśród osób 55+, które z kolei prawdopodobnie ze względu na przejście na emeryturę mają bogatsze zasoby czasowe w dni robocze, a weekendy wolą spędzać w inny sposób niż na zakupach.

Tendencja do ograniczenia zakupów odzieżowo-obuwniczych maleje wraz ze wzrostem łącznego dochodu gospodarstwa domowego. Wykształcenie nie jest czynnikiem jasno różnicującym sposób adaptacji, chociaż można zaobserwować kilka charakterystycznych cech – osoby z wykształceniem średnim częściej deklarują, że ograniczą zakupy butów i odzieży, z podstawowym – rzadziej wymieniły zakupy internetowe jako alternatywę.

Gracze na rynku odzieżowym i obuwniczym obawiają się obniżenia obrotów. Przewidują także konieczność redukcji zatrudnienia w salonach sprzedaży (obsada sklepów przeliczana jest na liczbę godzin handlowych). Dodatkowo w ostatnim czasie została zwiększona płaca minimalna. Handlowcy spodziewają się także szeregu innych, negatywnych skutków: spadku sprzedaży przygranicznej i ruchu turystycznego, niższych obrotów placówek sieci modowych w miastach turystycznych (jest to grupa klientów weekendowych, którzy w tygodniu nie wrócą na zakupy), obniżenia komfortu zakupów w pozostałe dni handlowe (np. przepełnienia parkingów). Wprowadzony zakaz handlu w niedzielę, w porównaniu z innymi zmianami i przy obecnym otoczeniu rynkowym (presja cenowa), powoduje dużą niepewność.