Badania konsumenckie Press Release

Polacy podzieleni względem zakupów modowych w niedzielę

Z badania konsumenckiego PMR przeprowadzonego na potrzeby raportu „Handel detaliczny odzieżą i obuwiem w Polsce 2018” wynika, że ogół respondentów jest podzielony w kwestii kupowania odzieży lub obuwia w niedzielę. Niemniej jednak 53% konsumentów robi zakupy odzieżowe lub obuwnicze w ten dzień tygodnia. Odsetek robiących takie zakupy wyraźnie spada wraz z wiekiem – wśród respondentów do 24. roku życia zakupy tego dnia robi prawie 70%, w porównaniu do 29% osób najstarszych.

Biorąc pod uwagę, że zakupy odzieżowe lub obuwnicze najczęściej odbywają się w sklepach sieciowych znajdujących się w galeriach handlowych, nie jest zaskoczeniem, że najwięcej osób robiących tego typu zakupy w niedziele, bez względu na częstotliwość, zamieszkuje w największych miastach (70%), w których dostęp do tych sklepów jest najwyższy.

Pozytywnemu stosunkowi do niedzielnych zakupów sprzyja także wyższy poziom wykształcenia oraz dochód, natomiast nie różnicuje się on ze względu na płeć.

Sejm w dniu 22 listopada 2017 r. uchwalił ustawę ograniczającą możliwość handlu w niedziele. Przepisy weszły w życie 1 marca 2018 r. i zgodnie z nimi w 2018 r. sklepy będą mogły otwierać się w pierwszą i ostatnią niedzielę miesiąca; od 2019 tylko w ostatnią niedzielę, a od 2020 r. handel detaliczny w niedzielę zostanie całkowicie zakazany, z pewnymi wyjątkami (np. stacje benzynowe, stacje kolejowe, małe sklepy obsługiwane przez właścicieli).

Dla osób, które do tej pory kupowały obuwie lub odzież w niedziele, wprowadzony zakaz handlu istotnie zmieni zwyczaje zakupowe. Dominującymi dwiema strategiami dostosowania się do nowych warunków będzie przełożenie dotychczasowych niedzielnych zakupów na sobotę (53%) lub dni robocze (nie tożsame tutaj z czasem od poniedziałku do piątku, ze względu na różny charakter pracy respondentów). Prawie dwóch na 10 respondentów stwierdziło, że zacznie częściej kupować online, natomiast 7% zareaguje ograniczeniem swoich potrzeb konsumenckich.

Najbardziej zdigitalizowaną formę odpowiedzi obrali najmłodsi respondenci. Tylko w tej grupie zakupy internetowe były strategią częściej wybieraną od zakupów w dni robocze, najpopularniejszą wśród osób 55+, które z kolei prawdopodobnie ze względu na przejście na emeryturę mają bogatsze zasoby czasowe w dni robocze, a weekendy wolą spędzać w inny sposób niż na zakupach.

Tendencja do ograniczenia zakupów odzieżowo-obuwniczych maleje wraz ze wzrostem łącznego dochodu gospodarstwa domowego. Wykształcenie nie jest czynnikiem jasno różnicującym sposób adaptacji, chociaż można zaobserwować kilka charakterystycznych cech – osoby z wykształceniem średnim częściej deklarują, że ograniczą zakupy butów i odzieży, z podstawowym – rzadziej wymieniły zakupy internetowe jako alternatywę.

Gracze na rynku odzieżowym i obuwniczym obawiają się obniżenia obrotów. Przewidują także konieczność redukcji zatrudnienia w salonach sprzedaży (obsada sklepów przeliczana jest na liczbę godzin handlowych). Dodatkowo w ostatnim czasie została zwiększona płaca minimalna. Handlowcy spodziewają się także szeregu innych, negatywnych skutków: spadku sprzedaży przygranicznej i ruchu turystycznego, niższych obrotów placówek sieci modowych w miastach turystycznych (jest to grupa klientów weekendowych, którzy w tygodniu nie wrócą na zakupy), obniżenia komfortu zakupów w pozostałe dni handlowe (np. przepełnienia parkingów). Wprowadzony zakaz handlu w niedzielę, w porównaniu z innymi zmianami i przy obecnym otoczeniu rynkowym (presja cenowa), powoduje dużą niepewność.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Jeronimo Martins rusza na podbój Europy Środkowej

post-image

Biedronka wejdzie na rynek rumuński, a Hebe otworzy pierwsze sklepy w Czechach i na Słowacji, jak zapowiedział CEO grupy Jeronimo Martins, Pedro Soares dos Santos. To kolejny z ruchów firmy pokazujących, że potencjał do dalszego rozwoju obecnych formatów na polskim rynku się wyczerpuje.

Biedronka dochodzi do ściany

Biedronka jest liderem rynku spożywczego z udziałem na poziomie 19% (według danych PMR) oraz 3 002 sklepów w formacie dyskontowym. Jednak od pewnego czasu sieć szuka nowych sposobów rozwoju: otwiera część sklepów w formacie supermarketowym (z obsługą zza lady w wybranych kategoriach produktów świeżych), a także w formacie proximity – sklepach o mniejszej powierzchni, przeznaczonych dla terenów wiejskich i mniejszych miejscowości. Co więcej, ten drugi format dostępny jest dla franczyzobiorców. Jednak nie zmieni to faktu, że polski rynek spożywczy jest coraz bardziej nasycony. Dlatego aby podtrzymać wysokie tempo rozwoju (7,9% r/r w 2019 r.), wejście na rynki zagraniczne może okazać się koniecznością.

Według zapowiedzi firmy, Biedronka…

Aktualnosci Rynek

Spada liczba sklepów z odzieżą i obuwiem w Polsce

post-image

Od kilku lat maleje liczba sklepów z odzieżą i obuwiem w Polsce. W porównaniu do roku 2014 w 2018 roku działało o prawie 2 500 sklepów mniej.

Liczba sklepów z odzieżą i obuwiem w Polsce nieznacznie wzrosła w 2018 notując dynamikę na poziomie 0,8% względem roku poprzedniego. Według danych GUS w Polsce przybyło blisko 320 sklepów. Jest to pierwszy rok ze wzrostem liczby sklepów po dwóch latach spadków. Jednak w porównaniu do roku 2014 w 2018 roku działało o prawie 2 500 sklepów mniej.

Szybki rozwój e-commerce, konsolidacja rynku oraz rosnąca konkurencyjna ze strony głównych graczy oraz sieci sklepów spożywczych, które poszerzają swoją ofertę odzieżową i obuwniczą. To między innymi czynniki, które mogły przyczynić się do spadku liczby sklepów z odzieżą i obuwiem.

Co wpływa na spadającą liczbę sklepów w Polsce?

Co ważne, spadek ten nie wydaje się wynikać wyłącznie z zamykania małych sklepów niesieciowych. Również niektórzy więksi gracze decydują się obecnie na…

Aktualnosci Rynek Trendy

Carrefour wycofuje ze sprzedaży jednorazowe talerze i plastikowe sztućce

post-image

Carrefour zdecydował się zrezygnować ze sprzedaży jednorazowych talerzy i plastikowych sztućców. Dodatkowo, sieć wprowadziła do sprzedaży w swoich sklepach biodegradowalne produkty higieniczne marki własnej.

Ekologiczne alternatywy w Carrefour

Carrefour postanowił wycofać ze sprzedaży jednorazowe talerze i plastikowe sztućce. Produkty te objęte są przepisami Dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (2019/904 z 5 czerwca 2019 r.) w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko. Dyrektywa przewiduje zakaz obrotu produktami plastikowymi jednorazowego użytku, które mają zamienniki bezpieczne dla środowiska (m.in. plastikowe patyczki higieniczne, plastikowe sztućce). Zakaz ma wejść w życie w lipcu 2021 r.

Dodatkowo sieć wprowadziła do sprzedaży płatki i patyczki higieniczne posiadające certyfikaty Ecocert i GOTS.

Sieci spożywcze redukują zużycie plastiku

Carrefour, podobnie jak inne sieci spożywcze, realizuje też szereg innych działań na rzecz ochrony środowiska. W zeszłym roku sklepy Carrefour wprowadziły możliwość pakowania owoców, warzyw i innych produktów na wagę do własnych opakowań przyniesionych przez klienta. W…

Aktualnosci Dane i Analizy Trendy

Do 2025 roku sprzedaż internetowa będzie odpowiadać za ponad 15% rynku artykułów kosmetycznych w Polsce

post-image

Sprzedaż internetowa od kilku lat zachowuje najwyższe dynamiki wzrostu wśród wszystkich kanałów rynku artykułów kosmetycznych, co w najbliższych latach nie ulegnie zmianie. W kolejnych latach kanał ten będzie rósł ponad trzykrotnie szybciej niż cały rynek kosmetyczny, średniorocznie wzrastając o 9,5% w latach 2020-2025, jak pokazuje raport PMR „Handel detaliczny artykułami kosmetycznymi w Polsce 2020. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2020-2025”.

W 2019 r. sprzedaż internetowa artykułów kosmetycznych osiągnęła wartość 2,6 mld zł, odpowiadając za prawie 11% udziału w całym rynku handlu detalicznego artykułami kosmetycznymi. Według prognoz PMR, udział ten wzrośnie do prawie 16% w 2025 roku.

Na wysoki wzrost dynamiki kanału internetowego ma wpływ obecność wszystkich największych graczy w kanale online, czy też wzrost popularności sklepów już działających. W 2019 r. sklep internetowy uruchomił ostatni z największych graczy na rynku – Hebe. Rośnie również popularność sklepów internetowych innych największych sieci w…

Aktualnosci Rynek

Lewiatan rozpoczął testy z samoobsługowym konceptem

post-image

Pierwszy samoobsługowy sklep sieci Lewiatan, a właściwie maszyna vendingowa, ruszył w ostatnich dniach stycznia w Krakowie. Ponieważ „sklep” ten jest samoobsługowy, będzie on być czynny 24 godziny na dobę, przez siedem dni w tygodniu. W tym również w święta oraz niedziele niehandlowe.

Pierwsza samoobsługowa maszyna Lewiatana postawiona została przed sklepem sieci, działającym w Krakowie Placówka oferuje blisko 200 indeksów produktowych, w tym m.in. napoje, słodycze i przekąski, nabiał, mięso paczkowane, pieczywo, dania gotowe. Jak również gorącą kawę, herbatę, czy czekoladę z automatu. Jednak ze względu na brak możliwości zweryfikowania wieku klienta w asortymencie nie ma natomiast alkoholu.

Obsługa maszyny vendingowej odbywa się poprzez multimedialny panel dotykowy. Z kolei zamówiony produkt jest wprowadzany do specjalnej windy za pomocą taśmociągu, A zgromadzone zakupione produkty są dostarczone do okienka, w którym wydawane są zakupy.

Nowy „sklep” nie zastąpi wizyty w sklepie pełno asortymentowym

W maszynie znajdują się zarówno produkty znanych marek, jak i są promowane produkty…

Rynek

Kolejny sklep Primark w Polsce?

post-image

Sieć odzieżowa Primark planuje otwarcie swojego pierwszego sklepu w Polsce wiosną tego roku w Galerii Młociny w Warszawie. W międzyczasie pojawiły się już informacje o kolejnym planowanym otwarciu Primark w Polsce – w Poznaniu.

Primark wchodzi do Polski

Długo wyczekiwana w Polsce sieć odzieżowa Primark zapowiedziała otwarcie swojego pierwszego sklepu w kraju, w Galerii Młociny w Warszawie wiosną 2020 r. W międzyczasie pojawiły się także informacje o kolejnej lokalizacji – w Poznaniu w Galerii Posnania. Sklep ma zostać otwarty w 2021 r.

Posnania to galeria handlowa otwarta w Poznaniu w 2016 r., odwiedzana rocznie przez ponad 12 milionów osób.

Rynek odzieży i obuwia w Polsce z perspektywami wzrostu

Jak wynika z danych PMR, w 2018 r. rynek odzieży i obuwia w Polsce był wart blisko 37 mld zł i wzrósł o 4,5% w porównaniu z poprzednim rokiem. Szacujemy, że w 2019 r. rynek ten wzrósł z podobną dynamiką. Jest to wciąż rynek perspektywiczny, co…