Rosnąca konkurencja na rynku sprzedaży internetowej w Polsce

Zdecydowana większość dużych firm obecnych na polskim rynku sprzedaży detalicznej posiada już swoje sklepy internetowe, a liczba sklepów prowadzących działalność tylko w sieci jest bardzo wysoka. Ponadto, na rynku pojawiają się wciąż nowe koncepty. Konkurencja jest bardzo silna, a to oznacza, że samo uruchomienie e-sklepu nie oznacza automatycznie sukcesu na rynku wartym już prawie 50 mld zł, według prognozy na 2018 r., zawartej w najnowszym raporcie PMR „Handel internetowy w Polsce 2018. Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2018-2023”.

Lato 2018 roku przyniosło informacje o pojawieniu się na rynku e-commerce dwóch nowych graczy: niemieckiego multibrandowego konceptu odzieżowego aboutyou.pl, który oficjalnie uruchomił swój sklep internetowy w Polsce oraz otwarcie e-sklepu przez jednego z większych graczy na rynku odzieży i obuwia w Polsce, sieć Peek & Cloppenburg. Chociaż wydarzenia te zostały odnotowane na rynku, to należy podkreślić, że czasy kiedy samo uruchomienie e-sklepu było nagradzane zainteresowaniem klientów już minęły.

Coraz większe znaczenie na rynku odgrywa jakoś obsługi, czym e-commerce nie różni się od zakupów w sklepach stacjonarnych. Wszelkie kwestie związane z obsługą zamówienia, płatności i dostawy weszły na pierwszy plan, a e-sklepy aktywnie pracują na rozwinięciem sieci punktów odbioru, wprowadzeniem dostawy tego samego dnia oraz kuszą klientów darmowymi dostawami i zwrotami – wszystko po to aby zakupy w internecie były maksymalnie wygodne i bezproblemowe.