Press Release Rynek

Rynek produktów dla dzieci na fali wzrostu

Rynek produktów dla dzieci w Polsce osiągnął wartość 11,55 mld zł w 2017 roku, co stanowiło wzrost o 4,9% w porównaniu z rokiem poprzednim, wynika z analizy PMR, zawartej w raporcie „Handel detaliczny produktami dla dzieci w Polsce 2018. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2018-2023”.

Prognozy dla rynku są pozytywne i skorelowane z prognozą kondycji dla całej gospodarki. Na sytuację rynkową będzie pozytywnie wpływać ożywienie gospodarcze i wzrost wydatków konsumenckich. W 2018 r., silnie rosnąca konsumpcja (według prognoz spożycie indywidualne wzrośnie o 4,2% r/r w ujęciu relanym) będzie efektem korzystnej sytuacji na rynku pracy (nadal spadające bezrobocie oraz wzrostu płac), rosnącej siły nabywczej oraz efektu znaczącego wzrostu transferów socjalnych zorientowanych bezpośrednio na gospodarstwa domowe (m.in. program Rodzina 500 plus).

W przeprowadzonym na potrzeby tego raportu badania, 2/3 respondentów było beneficjentami programu Rodzina 500+. Dodatkowe środki z programu Rodzina 500+, w ich opinii, wpłynęły w największym stopniu na wydatki związane z aktywnością pozaszkolną (49%), wakacjami (45%) i zakupami odzieży (45%), a w najmniejszym na zakupy kosmetyków dla dzieci (28%), mebli dziecięcych (27%) oraz żywności dla niemowląt (26%).

Największym segmentem rynku produktów dla dzieci jest obecnie odzież dziecięca, która generuje jedną trzecią sprzedaży całego rynku a łącznie z obuwiem dla dzieci już blisko połowę. Żywność dla niemowląt jest kategorią, która notuje niższe wzrosty i nie ma przed sobą najlepszych prognoz, niwelując nieco antycypowaną dynamikę całego rynku w okresie prognozy. Konkurencją dla żywności gotowej dla niemowląt w ostatnich latach stały się wydłużanie czasu karmienia wyłącznie piersią oraz popularność przygotowywania domowych posiłków dla dzieci. Dodatkowo obie kategorie są silnie uzależnione od przyrostu naturalnego. W przypadku artykułów higienicznych niska dynamika spowodowana jest wzrostem popularności marek własnych w kategoriach pieluch i chusteczek nawilżających. Kosmetyki są segmentem wykazującym pewną stabilność. Z jednej strony jest on silnie uzależniony od zmian demograficznych, z drugiej zaś strony, rodzice sięgają po kosmetyki posiadających specjalne atesty, w wyższej cenie.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Zmiany kadrowe

Lidl Polska ma nowego prezesa

post-image

Włodzimierz Wlaźlak od marca 2020 r. będzie pełnił funkcję prezesa Lidl Polska. Na stanowisku zastąpi Maksymiliana Branieckiego, który od stycznia 2020 r. dołączył do zarządu Lidl Stiftung & Co. KG.

Zmiany w Lidl Polska

Włodzimierz Wlaźlak, dotychczasowy członek zarządu Lidl Polska, od marca 2020 r. będzie pełnił funkcję prezesa Lidl w Polsce. Z kolei Maksymilian Braniecki, dotychczasowy prezes zarządu Lidl Polska, od stycznia 2020 r. dołączył do zarządu Lidl Stiftung & Co. KG i odpowiada za sklepy w Polsce, Czechach, Rumunii, Bułgarii, Słowenii, na Węgrzech oraz Słowacji.

Maksymilian Braniecki od 17 lat związany jest z Lidlem – w latach 2012-2015 kierował Lidl Rumunia, a od 2015 r. Lidl Polska. Włodzimierz Wlaźlak z firmą także związany jest od 17 lat.

Sieć dyskontów Lidl posiada w Polsce ponad 700 sklepów.

Aktualnosci Dane i Analizy Rynek

Będzie nowy lider rynku artykułów RTV, AGD i sprzętu elektronicznego?

post-image

RTV Euro AGD w najbliższych latach ustąpi miejsce lidera rynku na rzecz Media Expert. Zarówno dzięki otwieraniu nowych sklepów stacjonarnych, jak i wzrostowi popularności sklepu online.

Należy się spodziewać, że w najbliższych latach Media Expert wyprzedzi dotychczasowego lidera rynku RTV, AGD i elektroniki użytkowej – RTV Euro AGD. W ostatnich latach firma odnotowywała dwucyfrowe dynamiki wzrostu przychodów, osiągając w 2018 r. rekordowy 17% wzrost. Wzrosty te osiąga zarówno dzięki rozszerzaniu kanału dystrybucji – w samym 2019 r. sieć otworzyła 18 sklepów, jak i wzrostem popularności sklepu internetowego sieci.

Według  danych PMR internet jest najszybciej rosnącym kanałem w rynku artykułów RTV, AGD i elektroniki użytkowej. Osiąga on wzrosty prawie dwa razy szybsze niż cały rynek. Według naszych prognoz do 2024 r. internet osiągnie prawie 1/3 udziału w cały rynku sprzętu elektronicznego.

Wysoki stopień konsolidacji rynku

Handel artykułami RTV, AGD i sprzętem elektronicznym jest jednym z najbardziej skonsolidowanych segmentów rynku handlu…

Aktualnosci Trendy

Wildberries już w Polsce

post-image

Rosyjski detalista, Wildberries, otworzył w Polsce sklep internetowy oraz pierwszy punkt odbioru w Warszawie. Co więcej, spółka planuje otworzyć blisko 100 takich punktów w Polsce.

Wildberries, rosyjski sklep internetowy, z początkiem stycznia uruchomił sprzedaż internetową w Polsce. Klienci mogą zamówić produkty poprzez stronę internetową poprzez bezpłatną dostawę kurierską, jak i w punktach odbioru zamówień wyposażonych w przymierzalnie. Obecnie pierwszy taki punkt znajduje się w Warszawie. Jednak spółka planuje otworzyć blisko 100 punktów odbioru zamówień Wildberries w kraju.

Na stronie e-sklepu dostępnych jest ponad 14,8 tys. marek odzieży damskiej, męskiej i dziecięcej, obuwia, akcesoriów, zabawek. Co więcej, firma planuje sukcesywnie rozszerzać ten asortyment.

Spółka jest obecna w Rosji, Białorusi, Kazachstanie, Armenii i Kirgistanie. Jednak jak informują władze spółki, firma planuje wejście na rynek Unii Europejskiej. Po Polsce detalista myśli o wejściu na rynek słowacki.

Polska atrakcyjnym rynkiem dla zagranicznych firm

Zagraniczne firmy wciąż chętnie otwierają się na Polskę. W drugiej połowie września swój sklep internetowy…

Rynek

Dania z restauracji w Lidlu. Sieć wprowadza do oferty świeże sushi.

post-image

Sieć sklepów dyskontowych Lidl wprowadziła do oferty dziesięciu sklepów w Poznaniu i okolicy świeże zestawy sushi. Sushi przygotowywane jest przez poznańską restaurację Yattai Sushi Bar.

Sushi z restauracji w Lidu

Oferta zestawów świeżego sushi dostępna będzie w dziesięciu sklepach Lidl w Poznaniu i okolicy. Zestawy będą przygotowywane i dostarczane rano przez poznańską restaurację Yattai Sushi Bar.

Rynek gastronomiczny w punktach niegastronomicznych rośnie

Rynek gastronomiczny w punktach niegastronomicznych (na wartość składa się m.in. sprzedaż gotowej kawy, hot-dogów itp.), w 2019 r. wzrósł w Polsce o blisko 8%. Rynek ten rośnie bardzo dynamicznie i chociaż w 2020 r. spodziewana jest nieco niższa dynamika wzrostu jego wartości, to sklepowa gastronomia będzie rozwijała się szybciej niż cały rynek spożywczy w Polsce.

Więcej informacji na ten temat w najnowszym raporcie PMR ,,Rynek gastronomiczny w punktach niegastronomicznych w Polsce 2019. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2019-2024”.

Aktualnosci Dane i Analizy Infografiki

Handel detaliczny artykułami spożywczymi w Polsce 2019

post-image

PMR prezentuje zestaw infografik z raportu: Handel detaliczny artykułami spożywczymi w Polsce 2019. Analiza rynku i prognozy rozwoju na lata 2019-2024.

Według szacunków PMR wartość rynku sprzedaży detalicznej artykułów spożywczych w Polsce wyniosła w 2018 r., ponad 279 mld zł. W 2019 r. rynek wzrośnie o ponad 4%. M.in. dzięki programom socjalnym takim jak Rodzina 500, rozszerzony na pierwsze dziecko w każdej rodzinie, trzynasta emerytura czy obniżki podatków.
Co więcej, długoterminowe prognozy dla rynku są pozytywne i wskazują na wzrosty w wysokości co najmniej 3% do 2024 r. Najszybsze wzrosty osiągnięte zostaną w kanałach dyskontów, sklepów convenience oraz sklepów przy stacjach paliw.

Jaka jest wartość i dynamika rynku spożywczego w Polsce?

Jaki stosunek do zakazu handlu w niedzielę mają Polacy?

Jaki jest udział największych graczy w spożywczym rynku detalicznym w…

Aktualnosci Dane i Analizy Infografiki

Rynek produktów dla dzieci w 2019 roku

post-image

PMR prezentuje zestaw infografik z raportu: Handel detaliczny produktami dla dzieci w Polsce 2019. Analiza i prognoza rozwoju rynku e-commerce na lata 2019-2024.

Według danych PMR w 2019 r. wartość rynku produktów dla dzieci wyniosła 15,2 mld zł. Dynamika rynku znowu nabrała przyśpieszenia po słabszym 2018 r., i osiągnąć 4,8% w kolejnym roku.

Wartość rynku produktów dla dzieci w Polsce

Najczęściej kupowane produkty dziecięce

Najwięksi gracze na rynku produktów dla dzieci